Prisinformationslagen - Information om tillkännagivande om prissänkning
Vad innebär det nya kravet om tillkännagivande om prissänkning enligt Prisinformationslagen?
Svar:
Den 1 september 2022 infördes en ny regel kring hur företag behöver informera om prissänkningar i samband med rea eller andra kampanjer och erbjudanden. Regeln har sitt ursprung i ett EU-direktiv med huvudsyftet att säkerställa att försäljningspriset och enhetspris anges transparent för alla produkter som handlare erbjuder konsumenter. Här kan du läsa mer om direktivet direkt från EUR-Lex.
I Sverige har regeln kring prissänkningar införts i den befintliga Prisinformationslagen. Prisinformationslagen gäller för företag som säljer eller marknadsför produkter till konsumenter och innebär att företaget tydligt måste redovisa produktens pris samt jämförpris. Med tydligt menas det att prisinformationen ska vara korrekt och om det kan tillkomma avgifter och andra kostnader ska detta tydligt redovisas. Prisinformationen ska även vara skriftlig och ska lämnas på sådant sätt att det framgår vilken produkt informationen avser.
Den nya regeln om prissänkningar som nu har införts innebär att ett företag som erbjuder en produkt till ett reducerat pris dessutom måste redovisa det lägsta priset som produkten haft under dom senaste 30 dagarna. Detta ska redovisas tydligt för varje produkt och i samband med prissänkningen. Det lägsta priset ska anges oavsett om prissänkningen presenteras i procent, i ett specifikt belopp eller på något annat sätt som redovisar att priset har sänkts.
Om produkten är nyare än 30 dagar, så ska istället det lägsta priset som använts sedan produkten började säljas redovisas. Om priset för en produkt gradvis sänks behöver företag redogöra det ordinarie priset innan den första sänkningen gjordes. Alltså om en produkt sänks med 30% av ordinarie pris och sedan sänks igen med 40% av ordinarie pris behöver det pris som gällde för produkten före den första sänkningen om 30 % anges tydligt.
Syftet med regeln är bland annat att motverka att företag t.ex. höjer priserna dagarna före en prissänkningskampanj eller på andra sätt använder sig av falska prissänkningar för att en prissänkning ska framstå som större än vad den i själva verket är.
Det finns vissa undantag där regeln inte gäller som till exempel:
Om du är osäker kring vad som gäller eller vad du behöver tänka på kring den nya regeln och allmänt om prisinformationslagen så rekommenderar vi att du kontaktar en jurist för att säkerställa att det blir rätt.