Prisinformationslagen - Information om tillkännagivande om prissänkning
Prisinformationslagen - Information om tillkännagivande om prissänkning
Fråga:
Vad innebär det nya kravet om tillkännagivande om prissänkning enligt Prisinformationslagen?
Svar:
Den 1 september 2022 infördes en ny regel kring hur företag behöver informera om prissänkningar i samband med rea eller andra kampanjer och erbjudanden. Regeln har sitt ursprung i ett EU-direktiv med huvudsyftet att säkerställa att försäljningspriset och enhetspris anges transparent för alla produkter som handlare erbjuder konsumenter. Här kan du läsa mer om direktivet direkt från EUR-Lex.
I Sverige har regeln kring prissänkningar införts i den befintliga Prisinformationslagen. Prisinformationslagen gäller för företag som säljer eller marknadsför produkter till konsumenter och innebär att företaget tydligt måste redovisa produktens pris samt jämförpris. Med tydligt menas det att prisinformationen ska vara korrekt och om det kan tillkomma avgifter och andra kostnader ska detta tydligt redovisas. Prisinformationen ska även vara skriftlig och ska lämnas på sådant sätt att det framgår vilken produkt informationen avser.
Den nya regeln om prissänkningar som nu har införts innebär att ett företag som erbjuder en produkt till ett reducerat pris dessutom måste redovisa det lägsta priset som produkten haft under dom senaste 30 dagarna. Detta ska redovisas tydligt för varje produkt och i samband med prissänkningen. Det lägsta priset ska anges oavsett om prissänkningen presenteras i procent, i ett specifikt belopp eller på något annat sätt som redovisar att priset har sänkts.
Om produkten är nyare än 30 dagar, så ska istället det lägsta priset som använts sedan produkten började säljas redovisas. Om priset för en produkt gradvis sänks behöver företag redogöra det ordinarie priset innan den första sänkningen gjordes. Alltså om en produkt sänks med 30% av ordinarie pris och sedan sänks igen med 40% av ordinarie pris behöver det pris som gällde för produkten före den första sänkningen om 30 % anges tydligt.
Syftet med regeln är bland annat att motverka att företag t.ex. höjer priserna dagarna före en prissänkningskampanj eller på andra sätt använder sig av falska prissänkningar för att en prissänkning ska framstå som större än vad den i själva verket är.
Det finns vissa undantag där regeln inte gäller som till exempel:
Regeln gäller inte för varor som försämras snabbt eller har ett kort sista förbrukningsdatum såsom till exempel livsmedel eller växter.
Regeln gäller inte för personanpassade prissänkningar där kunden till exempel får rabatt på sitt nästa köp eller rabatt på sin födelsedag.
Regeln gäller inte för allmänna prissänkningar som inte är kopplade till bestämda produkter. Detta kan till exempel beröra information kring rea för alla varor i butiken eller erbjudanden där kunden köper N betalar för M.
Regeln berör heller inte lojalitetsprogram där kunden får rabatt eller kuponger som kan användas för samtliga produkter i butiken eller på ett urval av produkter under en längre period. Däremot gäller regeln om sådana personanpassade prissänkningar eller lojalitetsprogram i realiteten erbjuds till alla eller majoriteten av kunderna.
Slutligen ska regeln inte heller påverka möjligheten för företag att justera sin prissättning eller att göra prisjämnförelser med andra företag. Detta är eftersom regeln endast berör situationer där företaget annonserar eller informerar om en prissäkning.
Om du är osäker kring vad som gäller eller vad du behöver tänka på kring den nya regeln och allmänt om prisinformationslagen så rekommenderar vi att du kontaktar en jurist för att säkerställa att det blir rätt.
Prisinformationslagen - Information om tillkännagivande om prissänkning Fråga: Vad innebär det nya kravet om tillkännagivande om prissänkning enligt Prisinformationslagen? Svar: Den 1 september 2022 infördes en ny regel kring hur företag behöver ...
Att ha betalsätt hos oss på Nordisk E-handel är gratis. Det enda du behöver göra är att teckna ett avtal med någon av betalleverantörerna. Därefter får du uppgifter som du behöver mata in i administrationen. Är du osäker på vilket betalsätt som ...
Vill ni arbeta själva med layout och design i webbshoppen? Då bör ni ha en egen utvecklingsbutik som arbetas på vid sidan om shoppen som ligger live. Denna butik tillåter er att testa ändringar i utvecklingsbutiken innan ni lägger det live. Egen ...
Ordlista: Registrar är en domännamnsleverantör som säljer domännamn. Ns-server leverantör är en leverantör av servrar där domänens zonfil finns. (Ibland kan samma företag var registrar och ns leverantör) Auktoriseringskod är en kod som används för ...
I denna artikel kommer vi gå genom vad Extrafält är för något och vad ni som butiksägare kan ha för nytta av dem för att utöka intern och extern information om era kunder eller ert sortiment. Extrafält kan man hitta i menyerna i admin under ...