Lås & Nycklar

Lås & Nycklar

I denna artikeln kommer vi gå igenom vad Lås & Nycklar är och hur man arbetar med dem. Funktionen Lås & Nycklar ingår endast i vissa prenumerationer, här kan du se vilka.

Lås & Nycklar är en funktion för att kunna styra butikens utformning baserat på inställningar för individuella kunder och/eller kundkategorier. Du kan skapa upp till 64 olika lås som du kan sätta på varugrupper, varor, nyhetskanaler, dokument, frakt- och betalsätt samt sidor av webbutiken.

Även andra delar av butiken kan låsas vid särskild anpassning. För att kunden ska kunna se det låsta objektet eller innehållet, måste kunden ha nycklar till objektets lås.

Skapa lås:
För att skapa låset behöver du logga in i administrationen Gå sedan in på Kundregister -> Lås.


Låsets namn väljer du själv, så välj ett som är tydligt för dig i förhållande till vad det används till. Det kan t.ex. vara "Återförsäljare". Då skapas ett lås som gör att manuellt utvalda kunder (återförsäljare i detta fallet) får nycklar till manuellt utvalda varor, varugrupp, dokument, nyhetskanal, frakt- och betalsätt. Ett annat lås kan t.ex heta "Företagskund". Lås kan då skapas för t.ex. valmöjligheten för betalning mot faktura och företagspaket som fraktmetod. Låset gör att manuellt utvalda kunder (företagskunder i detta fall) kan få nycklar till t.ex. faktura som betalningsmetod och företagspaket som fraktmetod.

Varje enskild varugrupp, vara, dokument, nyhetskanal, frakt- och betalsätt måste manuellt ställas in om du vill att det ska finnas lås på dem. Det går att tilldela nycklar för individuella kunder under kundens inställningar, och för kundkategorier under kundkategoriinställningar.

När du har skapat de lås du vill använda dig utav så klickar du på spara som du hittar längst ner till höger. Se nedan.


För varje lås finns även ett ANTI-lås. ANTI-lås har precis motsatt effekt. Det vill säga:
Lås - Ett lås döljer ett objekt för alla kunder som inte har en nyckel.
ANTI-lås - Ett ANTI-lås döljer ett objekt för alla kunder som har en nyckel.

Du behöver inte skapa ett ANTI-lås utan det blir ett val på de delar du kan låsa i butiken. Du väljer, med andra ord, om du vill sätta ett lås på exempelvis en produkt, vilket gör att enbart de med nyckeln tilldelad kan se produkten, väljer du att aktivera ANTI-låset på produkten så kommer de som har nyckeln inte att se produkten.


Tilldelning av nycklar:
Det går att tilldela nycklar för individuella kunder under kundens inställningar. Gå in på Kundregister -> Kunder -> Redigera kund. Gå sedan in under fliken Kundinställningar på kundkortet och leta upp området om nycklar i segmentet Kundinställningar och tilldela sedan kunden den nyckel du vill att kunden ska ha.

Det går också att tilldela nycklar för kundkategorier. Detta gör du genom att gå in på Kundregister -> Kundinställningar -> Kundkategorier (här kan du läsa mer om kundkategorier). Sedan kan du välja att antingen skapa en ny kundkategori eller att redigera en som redan finns och tilldela nyckeln.


Tips!
Behöver du ange flera lås/ANTI lås till många varor samtidigt? Eller ta bort flera lås/ANTI lås på många varor?

Gå in på Sortiment -> Varor sedan kan du sortera ut specifika varor genom att Filtrera på varugrupp eller Avancerat sök om något annat sök passar bättre. När du sorterat ut vilka varor du vill massupdatera kan du vid behov även öka antalet varor som syns så kan du markera fler varor samtidigt.

2. Tryck på Invertera längst nere -> Utför på markerade sedan massuppdatera som vanligt. Scrolla sedan ner till Lås och ANTI lås och fäll ut dessa fält. Tryck på uppdatera Lås/Uppdatera ANTI Lås (Se bild nedan). Observera att det nuvarande låset inte kommer vara i kryssat (och därmed så ser du inte dom nuvarande låsen/ANTI låsen) utan i detta läget tilldelar du låsen/ANTI Låsen och på så sätt så uppdateras allt (och dom gamla försvinner om dom inte är i kryssade under massuppdateringen).

Återkom om du skulle ha några fler frågor eller om något var oklart.

Lycka till!  • Related Articles

  • Jobba med sidor

   I denna artikeln kommer vi gå igenom hur man skapar en sida och jobbar med dem. De flesta sidor som handlar om exempelvis köpvillkor, kundtjänst m.m. finns redan som standard i butiken, men önskar man att skapa en specifik sida med specifik ...
  • Kundkategorier

   I denna artikeln kommer vi gå igenom vad kundkategorier är för något, hur man skapar dessa och vad du kan göra med dem. Fördelen med olika kundkategorier är att du kan dela upp kunder i exempelvis Privatpersoner, Återförsäljare, VIP-kunder etc. Sedan ...
  • SSL

   Alla webbutiker måste ha ett SSL certifikat för att kassan skall kunna fungera. Det ingår ett SSL certifikat som standard under https://shopnamn.nordicshops.com Man kan även ha eget SSL som kommer att kopplas till domänen du har www.dindomän.se Du ...
  • Byt tema i din Nordisk e-handelbutik

   Ge din butik en ny fräsch look genom att byta till ett nytt tema. När vi byter tema så kommer vi även lägga in Kassan version 3 i din butik om du inte redan har den. Läs mer om kassan version 3. Pris: 8 000:- KRAV FÖR ATT KUNNA BYTA TEMA: Nordisk ...
  • Skapa eller redigera ett betalsätt

   I denna artikeln kommer vi gå igenom hur man skapar eller redigerar ett betalsätt i administrationen och dess funktioner. För att skapa ett betalsätt Börja med att logga in i administrationen och gå in på Order -> Betalsätt. Tryck på den gröna ...