Kundkategorier

I denna artikeln kommer vi gå igenom vad kundkategorier är för något, hur man skapar dessa och vad du kan göra med dem.

Fördelen med olika kundkategorier är att du kan dela upp kunder i exempelvis Privatpersoner, Återförsäljare, VIP-kunder etc. Sedan kan du ställa in exempelvis förvalda fraktsätt, betalsätt, rabattsatser m.m.

För att ställa in kundkategorier går du in på Kundregister -> Kundinställningar -> Sedan trycker du på fliken Kundkategorier. Genom dessa inställningar kan du antingen skapa en ny kundkategori eller ändra en som redan finns.

Oavsett om du skapar en ny kundkategori eller ändrar en befintlig så får du upp en ruta (se bilden nedan). Dessa inställningar tillåter dig att ställa in eller ändra namn, ställa in förvald betalsätt, ställa in en prislista (här kan du läsa mer om hur du skapar en prislista), valuta, förvalt fraktsätt m.m.

Beroende på vilken prenumeration man har hos oss på Nordisk E-handel så kan man ta del utav andra funktioner såsom Lås & Nycklar för att låsa betalsätt, fraktsätt m.m. till en specifik kundkategori. Här kan du se vad våra olika prenumerationer innehåller. Har du detta inställd så kan du kryssa i nyckeln för din relevanta kundkategori. Glöm slutligen inte att spara.

Tips!
Viktigt här är att inte blanda ihop kundtyp och kundkategori. Kundtypen ställer kunderna in när dom skapar sitt inlogg. Detta går även att ställa in kunder Kundregister -> Kunder under kundlista kan du sedan kan du leta upp berörd kund och redigera deras kundkort. Då dyker bland annat inställningarna för Kunduppgifter upp som tillåter dig att ställa in Kundtypen och tillhörande Kundkategori (Se bild nedan).