Extrafält

Extrafält

I denna artikel kommer vi gå genom vad Extrafält är för något och vad ni som butiksägare kan ha för nytta av dem för att utöka intern och extern information om era kunder eller ert sortiment.

Extrafält kan man hitta i menyerna i admin under Sortiment, Order och Kunder, vilket visar att detta är en funktion med många användningsområden.
Extrafält används även ofta vid skräddarsydda lösningar så om ni ser att det ligger konstiga rubriker i extrafälten som ni inte vet vad det är, kontakta oss på support@nordiskehandel.se så kollar vi på vad de används till.

Extrafält som används enbart för specialutveckling och alltså inte kan användas av dig som butiksägare:
 1. Butik
 2. Varugrupp
 3. Fabrikat
 4. Kundkategorier

Förkunskaper som är bra att ha innan man läser igenom denna artikeln är:
 1. Vart man hittar inställningar på produkter & artiklar
 2. Hur man arbetar i Layouteditorn

Extrafält för Varor och Artiklar:


De extrafält som ni som butiksägare har mest nytta av är de du hittar under Sortiment - Extrafält och sen flikarna Varor och Artiklar. Ni ser att här även finns något som kallas Extra Selectfält, detta beskrivs i en annan supportartikel men har i stort sett samma användningsområde som Extrafält. Skillnaden är bara att selectfälten har förvalda val. Det ni anger i detta gränssnittet är rubriken för extrafältet och så fort ni gör detta och sparar så dyker detta fält upp på varan eller artikeln i admingränssnittet samt i Import/Export-funktionen. Inget syns på produktsidan förrän man aktivt väljer att visa det, vilket vi kommer gå igenom mer i detalj längre ner i denna artikeln.

När ni sparat en rubrik på ett extrafält så hittar ni detta sedan på varu- och artikelsidan i admin under fliken Inställningar och Egenskaper.Exempel på intern information som extrafälten kan användas till:
 1. Hyllplats
 2. Inköpspris
 3. Länk till tillverkaren
 4. IBAN-nummer

Extrafält eller Attribut
Som ni ser så finns det ett begränsat antal extrafält så det vi rekommenderar är att detta används bara till information som är unikt, exempelvis Hyllplats på lagret. Om det är många varor eller artiklar som har samma värde, exempelvis “Ursprungsland”, så är det bättre att använda Attribut.

Presentera extrafält på produktsidan
Extrafält på produktsidan kan användas för att visa extra information om en produkt eller artikel. Exempelvis om man vill göra en teknisk specifikation eller innehållsförteckning. Här kan man då variera extrafält på produkt- och artikelnivå om informationen man vill visa är generell för hela produkten eller för varianten.

Exempel på extrafält på varunivå:
 1. Ursprungsland
 2. Allergener
 3. IBAN-nummer
 4. Författare

Exempel på extrafält på artikelnivå:
 1. Näringsvärden
 2. Mått
 3. Antal per förpackning
 4. Kvadratmeter
 5. Förväntad leveranstid

Aktiveringen görs i layouteditorn för produktsidan. Gå till Sidor - Layouteditorn och tryck på “Content” så kommer det upp en väljare där ni då väljer produktsidan. Extrafält på varunivå är ett eget block ni lägger till på sidan. Efter det är tillagt, redigera blocket så ser ni en lista på alla extrafält som är skapade och kan då välja vilka som ska presenteras på produktsidan.

Extrafälten på artikelnivå hittar ni i det block som heter Artikelblocket. Om ni redigerar det så får ni upp en lista med bland annat Pris, Köpknapp och Artikelnummer. Ni ser där också Extrafält som om ni redigerar den raden får upp listan med alla extrafält på artikelnivå som är skapade och kan då välja vilka som ska presenteras.
De extrafält som aktiveras presenteras med Rubrik + Värde men om det inte finns ett värde så visas inte rubriken heller.
Extrafält på Kundkortet:


Extrafält på kunder skapas på samma sätt som för varor och artiklar. Under Kunder - Extrafält lägger ni in rubrikerna som då kommer dyka upp på kundkortet i administrationsgränssnittet. Till skillnad från varor och artiklar så går det däremot inte att själv presentera dessa extrafält ute i butiken. Extrafält på kundkortet används sällan utöver eventuell specialutveckling. Här är Extra Selectfält vanligare.Lycka till!
  • Related Articles

  • Skapa en vara

   I denna artikel ska vi skapa en enkel vara för vår butik, produkten kommer ha ett namn, en beskrivning, pris och en produktbild. Vi kommer även att titta lite på vart man kan göra olika inställningar som kan vara bra att känna till. Steg 1 - Skapa en ...
  • Hantering av filter

   I denna artikeln går vi igenom hur man skapar enklare typer av filter. Om din butik har ett stort sortiment är det bra att skapa olika filter för att på så sätt underlätta för kunder att sortera efter det dom söker efter. Det finns olika typer av ...